Home / POTRAVINY, DELIKATESY /  / Droždí lahůdkové 150g
Droždí lahůdkové 150g
Droždí lahůdkové 150g

DROŽDÍ LAHŮDKOVÉ 150G

Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmezán. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí. Výborně ale dochutí pomazánky, omáčky, rizota, pesta…

Dostupnost: SKLADEM
Počet: 10 kusů
63 Kč
2,52 €
Při nákupu na PIN Klubu Global 3000 je cena 61 Kč nebo 2,44 €.
Body za nákup: 0,03
ks
1
přidat do košíku
Kód produktu: 5062

POPIS PRODUKTU

Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo.

Tipy na použití:

karbanátky
přidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptu
drožďová pomazánka
smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky
vajíčková pomazánka
orestujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3–4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkami
bazalkové pesto
rozmixujte: 30 g bazalky, 30 g piniových oříšků, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek a oříšků – třeba hladkolistou petrželku s kešu oříšky)
smetanové omáčky
rizota
saláty
dušená zelenina
luštěninová jídla
na chleba namazaný máslem nebo tvarohem
Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamátu sodného. Jak to s ním doopravdy je?

glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku
jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovinách
bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40 % kyseliny glutamové
pokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit
chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny
volnou kyselinu glutamovou najdete např.:
– ve zralých rajčatech
– ve zrajících potravinách jako je parmezán
– ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
– v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech
– v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti
pro organismus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná
důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje
PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ

SLOŽENÍ

Inaktivované sušené kvasnice.
Může obsahovat stopy lepku

VÝŽIVOVÉ HODNOTY

Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 370 kJ / 327 kcal
Tuky: 5,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 1,7 g
Sacharidy: 9,0 g
z toho cukry: 8,0 g
Vláknina: 27,0 g
Bílkoviny: 49,0 g
Sůl: 0,5 g

POKYNY

Skladujte na chladném a suchém místě. Chraňte před přímým slunečním světlem.

VÝROBCE / ZEMĚ PŮVODU

Francie
KONTAKTY
+420 724 277 119
obchod@zdravyachutnysvet.cz
SLEDUJTE NÁS
+420 724 277 119 obchod@zdravyachutnysvet.cz